PGB-indicatie laten stellen
Een PGB (persoonsgebonden budget) aanvragen kan behoorlijk ingewikkeld lijken. Want hoe werkt het allemaal? Welke regels zijn er? Wat moet je allemaal doen om de zorg te krijgen die je nodig hebt? Het begint allemaal met uitzoeken wélke zorg je eigenlijk nodig hebt. Zodra je dat eenmaal weet, kan je een plan maken: jouw eigen zorgplan. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen, want als indicatiesteller help ik je bij je PGB-indicatie. Dat betekent dat ik bekijk welke zorg je nodig hebt, dat ik je advies geef en dat ik je help met het contact met je zorgverzekeraar. Zo heb jij overzicht en duidelijkheid.
PGB-indicatie stellen: hoe werkt het?
Het stellen van een indicatie is de basis van jouw PGB-aanvraag. Als je voor het eerst een PGB aanvraagt, begin je dus altijd met onderzoeken van wat jouw behoeftes zijn. Heb je al een PGB? Dan moet je elk jaar opnieuw een indicatie laten stellen om je PGB te verlengen. Want misschien heb je inmiddels wel meer of minder zorg nodig dan eerder. Of je nu nieuw bent met het aanvragen van een PGB of dat je het inmiddels wel kent, je kunt mij inschakelen voor je PGB-indicatie. Samen met jou kijk ik naar je behoeftes en naar je medische situatie en vervolgens maak ik een plan. En natuurlijk werk ik vanuit wet- en regelgeving, zoals de normen voor indicatiestelling en het PGB-regelement.Het stellen van een indicatie is de basis van jouw PGB-aanvraag. Als je voor het eerst een PGB aanvraagt, begin je dus altijd met onderzoeken van wat jouw behoeftes zijn. Heb je al een PGB? Dan moet je elk jaar opnieuw een indicatie laten stellen om je PGB te verlengen. Want misschien heb je inmiddels wel meer of minder zorg nodig dan eerder.
Of je nu nieuw bent met het aanvragen van een PGB of dat je het inmiddels wel kent, je kunt mij inschakelen voor je PGB-indicatie. Samen met jou kijk ik naar je behoeftes en naar je medische situatie en vervolgens maak ik een plan. En natuurlijk werk ik vanuit wet- en regelgeving, zoals de normen voor indicatiestelling en het PGB-regelement.
Deze stappen doorlopen we
Zodra je contact met me opneemt, plannen we een afspraak in voor een huisbezoek. Het is belangrijk dat je tijdens het huisbezoek een paar dingen klaar hebt liggen: je medische gegevens, een overzicht van de medicatie die je gebruikt, en aanvullende informatie (bijvoorbeeld verslagen van ergotherapie en fysiotherapie). Tijdens het bezoek bespreken we je situatie en welke problemen je ervaart. Welke behoeftes heb je voor je persoonlijke verzorging? En welke verpleegkundige hulp heb je nodig?
Naar aanleiding van het huisbezoek en de informatie die ik van je heb gekregen, stel ik vast wat voor zorg je nodig hebt en hoeveel zorg je vergoed krijgt. Dat zet ik allemaal in een zorgplan. Hierin staat wat je zelf kunt doen, waar je hulp bij nodig hebt en hoe vaak je die hulp wilt.
Ongeveer twee weken na het huisbezoek krijg je de indicatie en het zorgplan van me, inclusief de formulieren die je naar je zorgverzekeraar moet sturen. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is. Het is belangrijk dat je het plan goed doorneemt. Je bent er namelijk zelf verantwoordelijk voor dat alle informatie klopt. Als je nog vragen hebt over het plan, dan mag je dat natuurlijk laten weten. Uiteindelijk stuur je zelf alle papieren naar je zorgverzekeraar en die laat aan jou weten of je aanvraag goedgekeurd wordt. Zodra je de goedkeuring ontvangen hebt, kun je beginnen met het inkopen van de zorg zoals we in het plan vastgesteld hebben.
Een PGB-indicatie vanuit de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg?
Ik stel zorgindicaties vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en kan voor jou ook een indicatie aanvragen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Weet je niet of je in de Zvw of de Wlz valt? Dat maakt niet uit. Tijdens het huisbezoek bespreken we wat je nodig hebt. Zo komen we erachter in welke groep je valt.
PGB via de Zorgverzekeringswet
Een PGB vanuit de Zorgverzekeringswet is bedoeld voor verzorging en verpleging aan huis. Dit type PGB kan ingezet worden voor mensen die langer dan een jaar verpleging of verzorging nodig hebben, of voor mensen die palliatieve terminale zorg nodig hebben. Dit wordt geregeld vanuit je zorgverzekering. Deze indicatie moet altijd gedaan worden door een wijkverpleegkundige.
PGB Wet langdurige zorg
Een PGB vanuit de Wet langdurige zorg is bedoeld voor mensen die langdurige zorg aan huis nodig hebben vanwege een chronische ziekte, of voor mensen die 24 uur per dag zorg in nabijheid of toezicht nodig hebben. Ik regel de aanvraag voor je en dat verloopt via het CIZ. Het CIZ bepaalt of je in aanmerking komt voor de Wlz. Een PGB vanuit de Wlz kijkt niet naar het aantal uren zorg, maar naar het budget dat je nodig hebt. Je krijgt dus niet een bepaald aantal uren zorg geïndiceerd, maar een bepaald profiel. Voor elk profiel is een bedrag vastgesteld en vanuit dat budget kan je verzorging, verpleging, huishoudelijke hulp en begeleiding inzetten.
Over Jelena Zorg
Hoi, ik ben Jelena! Ik ben wijkverpleegkundige en indicatiesteller en ik werk met name in Alphen aan den Rijn, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Amsterdam en Heemskerk. Maar ook als je buiten dit gebied woont, kun je me inschakelen. Ik help jou bij het regelen van je PGB door de indicatie te stellen en het zorgplan voor je te maken. Ik geef je advies en leg alles rustig en duidelijk uit, zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat je weet welke stappen we doorlopen in jouw PGB-aanvraag en dat je zelf de regie houdt over je eigen zorg. Zo ben je op de hoogte, weet je wat je zelf allemaal moet doen, en krijg jij de zorg die het beste bij je past.
Heb je een PGB-indicatie nodig?
Neem contact met me op om een afspraak in te plannen.